Behandling af spædbørn med zoneterapi
Din baby behøver ikke have kolik for at det kan få zoneterapi. En del børn falder ikke ind under betegnelsen kolikbørn selvom de skriger, er utilfredse eller bare møwler. En baby kan hjælpes igennem startvanskelighederne ved at få zoneterapi, og forældrene kan få gode råd med på vejen.
Zoneterapi til spædbørn
Nogle spædbørn er født med et “umodent” tarmsystem. Når barnet begynder at spise, skal hele fordøjelses-systemet til at fungere. Der går noget tid inden tarmbakterier og fordøjelsessafter fungerer som de skal. Der dannes luft når et tarmsystem der ikke er fuldt udviklet skal fordøje modermælken, og fordøjelsen bliver dermed ufuldstændig. Det er tit det, der gør at barnet har ondt i maven, og har skrigeture.
Det lille barn behandles blidt med zoneterapi, gerne mens det ammes. Hvis barnet har, eller har haft gulsot, kan det være medvirkende til at barnet ikke fordøjer sin mad tilstrækkeligt. En ufuldstændig fordøjelse danner luft der spænder i tarmene, og giver presserefleks.
Langt de fleste spædbørn kan godt lide at få zoneterapi, og reaktionen på det er som oftest træthed. Men der er også tilfælde hvor barnet reagerer under behandlingen, eller efter, med uro, en ekstra kraftig skrigetur eller hyppige afføringer. Det er barnets fordøjelsessystem der arbejder, og det går over igen, hvorefter det i langt de fleste tilfælde går fremad. Som forældre skal man iagttage hvad der sker med barnet, og der er 3 områder hvor der skal observeres. Varigheden af barnets grådanfald. Hvor højt op i det røde felt kommer barnet, og hvor let barnet er at trøste. Vi kan jo ikke spørge barnet, så de 3 ting er de bedste pejlemærker. De fleste børn får 2 eller 3 behandlinger, og herefter er de fleste kommet sig så meget at man kan sige at de reaktioner der er, er hvad man kan forvente hos et lille barn. Man må jo heller ikke glemme at gråd og møwlen er en kommunikationsform. Barnet fortæller hvordan det har det, helt ligesom vi andre gør. Ligesom hos voksne, er der også nogle børn der er bedre til at give udtryk for alle deres indtryk end andre. Barnet oplever verden for første gang, nye kropsfunktioner, nye lyde, og det er jo egentlig ikke underligt, at der så er noget at fortælle om.
Selve zoneterapien til spædbørn er en behandling af føddernes zoner, og det er hovedsagelig fordøjelsessystemet, ryg og nakke, nervesystem og luftvejene der behandles. Men hver enkelt zoneterapeut vil finde sin måde at gøre tingene på, nogle kombinerer også med at trykke på akupunkturpunkter med fingrene. Der er også forskel på hvor lang tid der gives. Hvis det er et robust barn kan jeg godt give en zoneterapi behandling der varer op til ca. 45 min. Er barnet ikke så robust, for tidligt født eller på anden vis skrøbeligt, korter jeg tiden af, og tilbyder at bruge noget af tiden på moderen. Du og dit spædbarn vil være så tæt forbundet, at den ro der indfinder sig hos dig ved behandlingen, vil smitte til dit barn.
I skal være opmærksomme på at jeres barn vender hovedet, og hviler frivilligt til begge sider. Nakken og ryggen kan få en hård medfart under en fødsel, også når det foregår ved kejsersnit. Hvis der er skævheder er det en god ide at opsøge en kiropraktiker eller en kraniosakral-terapeut. Det er vigtigt at få rettet op på skævhederne, for det handler ikke kun om at det ikke er pænt med et skævt hoved. Alle ryggens muskler er under indflydelse af hvordan nakken bruges, og skævheder kan give “ekko” i hele kroppens bevægelsesmønster. Det kan bl.a. medføre at det er svært at sidde stille i skolen og besværliggør koncentrationen og indlæringen.
Der er også børn der sluger luft ved amningen, men det er sjældent den der giver problemer med luft i tarmene, den luft der sluges ved amningen bøvses op igen. Hvis dit barn har problemer med dette, kan du folde dynen lidt ind under barnet når du putter det. Fold dynen lidt ind under venstre side, så dit barn “tilter” lidt til højre. Luften i mavesækken vil så stige mod luftrøret, og ikke forstyrre fordøjelsen så meget. Nogle børn presser meget når de skal af med deres afføring, men har svært ved at presse ned af. Her kan zoneterapi på tarmsystemets zoner på fødderne hjælpe med at få dem til at spænde af i den nederste del tarmen.
I vil sikkert som nybagte forældre til et uroligt barn opleve at alle har et eller flere gode råd, og ikke mindst holdninger til hvad I skal gøre. Det kan være rigtig svært at sortere i. Jeg har også mine gode råd og holdninger som jeg gerne vil dele med jer, men først og fremmest skal I huske på, at I er dem der kender jeres barn bedst, og at det I gør skal føles godt og rigtigt helt ind i kroppen.
Tidligere, og man møder det endnu, var der en udbredt holdning om at børn skulle lære at ligge alene, skulle lære at blive selvstændige, ikke skulle være for meget på arm, ikke være forkælet. Gudskelov har vi bevæget os i en anden retning, og alene det at der er flere og flere der bærer deres børn i forskellige former for babyslynger, er i mine øjne et udtryk for respekt for barnets behov.
Vi er født som sociale væsener, kig på vores nærmeste slægtninge, menneskeaberne, her ligger man sammen og sover, sidder på og hos hinanden og nusser. At tvinge et lille barn til at ligge alene, kan kun skabe utryghed hvis barnet ikke er parat, og utryghed bliver man ikke selvstændig af, tværtimod. Vi er den eneste dyreart der smider vores unger ud af reden. Det jeg her taler om er små børn, altså nyfødte og op til et lille års tid. Når de bliver lidt større kan det være svært for alle at få ro om natten hvis der ligger et barn på tværs i sengen. Men giver jeres barn udtryk for at have brug for tæt kontakt i perioder, så opfyld behovet, det giver tryghed, og mod på at udforske livet. Der er også børn der sover bedst i deres egen seng fra starten, måske inden for rækkevidde af en arm, så der kan gives en sut uden at man skal op. Men kig på barnets behov, hvis det er parat til at ligge alene er det fint, hvis ikke, så over til jer og ligge i arm.
Am dit barn i det omfang du vurderer der er brug for det. Børn kan godt vokse lidt i ryk, og det kræver lidt mere mad, altså kortere intervaller mellem amningerne. Har du samtidig et barn med et lidt umodent tarmsystem, stiller det jo nogle krav til det lille fordøjelsessystem, at der skal så meget mad igennem. Sørg for at din egen kost er mild og nærende. Tænk også på at alt hvad der stimulerer dig, sukker, kaffe og hvidt mel, også kan stimulere dit barns system når du ammer. Det er bare ikke så hensigtsmæssigt når man er en lille én, og det kan ofte forstyrre fordøjelsen. Igen er det meget individuelt hvordan det enkelte barn reagerer overfor den kost moderen indtager. Generelt er det chokolade, jordbær, citrus frugt, løg, store mængder komælk og stærke krydderier der advares imod, men prøv dig frem. Det nytter ikke at du ender med kun at spise rå havregryn, sørg for at få en varieret men mild kost. Mild er her ment som mad der ikke giver dig luft i maven, er veltilberedt og varm. Gerne ovnbagte retter, supper og grød.